magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Színes, változatos nyár végi madárvilág a Kis-Sárréten
 
Rövidülnek a nappalok, végéhez közeledik a nyár, ezzel együtt megkezdődött az őszi madárvonulás is. A Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén, azon belül is elsősorban a Biharugrai-halastavakon egyre népesebb, sokszínűbb madárvilágban gyönyörködhetünk.
   
 
Mivel a térségben költő madarak jelentős része még nem kelt útra, északról viszont már jönnek az átvonulók, így most meglehetősen népes madárcsapatok tartózkodnak itt. A vadrécék száma már eléri a 8000 példányt, a zöme, mint általában, most is a tőkés réce, de barátrécéből is 550 példányt, cigányrécéből pedig 400 példányt számoltunk.
 
A nyári ludak száma eléri a 3500-at, így a táplálkozó-területekre való kihúzásuk igen látványos. A rétisasok száma szintén növekszik, 12 példányt figyeltünk meg az elmúlt napokban. Megjelentek az első halászsasok. A kiszáradó mocsarakban szürke gémek, nagy kócsagok és különböző partimadarak kutatnak táplálék után. A gyurgyalagok vonulása a vizes élőhelyek körül a legintenzívebb. A nagyobb csapatok egyedszáma eléri a 150-et.
 
A pusztai területeken egyre több egerészölyvet és vörös vércsét lehet megfigyelni. A ritkább fajok közül két kígyászölyv tartózkodik nálunk. A napokban egy igen korán érkező kékes rétihéja is felbukkant. A szalakóták közül még többen itt tartózkodnak, az örvös galambok egyre nagyobb csapatokba verődve kutatnak táplálék után, s megérkeztek az első kék galamb csapatok.
 
Mivel az őszi madárvonulás csak most kezdődik igazán, így az elkövetkező hetekben még változatosabb képre, még több átvonuló madárra számíthatunk.
 
A kép illusztráció. Fotó: Marik Pál
 
 
   
 
2020.09.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design