magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Népes család: tíz fiókát nevel egy gyöngybagoly Dévaványán
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén a bőséges táplálék-felhozatalnak köszönhetően idén jelentősen növekedett a ragadozó madarak állománya. Akad olyan gyöngybagoly is, amely egyszerre tíz fiókát nevel.
   
 
Egyes ragadozómadár-fajok költési sikere elsősorban attól függ, milyen az adott területen a fő táplálékul szolgáló kisemlős-állomány. A Dévaványai-Ecsegi pusztákon az utóbbi három évben nagyon gyenge volt a kisemlős-felhozatal, mert nem kedvezett nekik az időjárás, tavasszal sok eső esett. Idén azonban a szinte csapadékmentes tavasz érezhető állománynövekedést hozott, sok volt a mezei pocok és az egér.
 
A kisemlősök számának emelkedése megmutatkozott a velük táplálkozó ragadozómadár-fajok állományának növekedésében is. A korábbinál jóval több egerészölyv és bagoly fészkelt a területen. Sok éves kihagyás után ismét költöttek itt réti fülesbaglyok, melyek főként mezei pockokkal táplálkoznak.
 
A gyöngybaglyok is jól éltek ebben az évben, a nyári esős periódus ellenére számottevő tojásszám-növekedés történt. Az egyik ismert költőhelyen, egy pusztai hodályban első költésben hat, másodikban pedig tíz fiókát találtunk, ami arra utal, hogy nagyon jó ennek a bagolycsaládnak itt a táplálék-ellátottsága. Az első fészekalj fiókái már június elején kirepültek, a második költés fiataljai közül a nagyobbak már tollasak, a legkisebbek pedig három hetesek.
 
A gyöngybaglyok átlagos fészekalja 5-6 tojásból áll, s a táplálék-ellátottságtól függően jobb években kétszer is költenek. Előfordul, hogy még szeptember-októberben is vannak fiókáik, ami felveti egy esetleges harmadik költés lehetőségét.
 
A képek illusztrációk.
 
Fotó: Magonyi Nóra
 
Fotó: Szél Antal István
 
Fotó: Szél Antal István
 
   
 
2020.08.29.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design