magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten
 
A hamvas rétihéja hosszú évekig csak alkalmi fészkelőként volt jelen a Körös-Maros Nemzeti Park Kis-Sárrét részterületén. Az utóbbi időszakban azonban rendszeresen költ néhány pár.
   
 
Ebben az évben a tavalyi két párral szemben négy pár költését regisztráltuk. Egy pár Mezőgyán mellett, közvetlenül az országhatárnál költött egy zsombékos, sásos területen. Kirepült fiatalokat nem sikerült megfigyelni, valószínűleg a költés meghiúsult. A másik költőhely Vésztő-Mágor határában, egy nádas-sásos növénytársulásban volt, ahol három pár költött egymáshoz közel, laza kolóniában. Mindhárom pár sikeresen nevelt fiókákat. A pontos számot a fészkek közelsége miatt nehéz volt meghatározni, de páronként minimum két-két fióka biztosan kirepült. Egyelőre még a fészkelőhelyek közelében tartózkodnak, a szülők segítik őket a táplálkozásban.
 
A hamvas rétihéja általában áprilistól szeptemberig tartózkodik hazánkban. Eredetileg a nedves rétek és nyílt, mocsaras területek fészkelő madara volt, az utóbbi évtizedekben azonban egyre gyakrabban költ a lecsapolások helyén kialakult mezőgazdasági területeken, elsősorban őszi vetésű gabonákban és lucernaföldeken. Az ilyen területeken a gazdálkodási tevékenységek miatt gyakran sikertelenek a költések.
Földön fészkel, általában 3-6 tojást rak, melyekből 30 nap múlva kelnek ki a fiókák és ugyanennyi idő múlva történik a kirepülésük is. Tápláléka elsősorban kisemlősökből, (egerek, mezei pockok), madárfiókákból, gyíkokból és nagyobb testű rovarokból áll. A faj védelme szempontjából fontos a még meglévő klasszikus élőhelyek védelme, illetve a mezőgazdasági kultúrákban lévő fészkek felderítése és azok körül egy kisebb védőzóna kijelölése.
 
A kép illusztráció. A fotót Marik Pál készítette
 
A fotót Mogyorós Edit Nóra készítette.
 
 
 
 
 
 
 
 
   
 
2020.08.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design