magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Alkonyi szerenád: magyar tarszák muzsikálnak a Maros hullámterében
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Maros-ártér részterületén esténként különleges muzsikának lehetünk fültanúi. Megkezdődött a magyar tarszák nászidőszaka, amikor a hímek ciripeléssel csalogatják magukhoz a nőstényeket.
   
 
A magyar tarsza egy lassú mozgású, röpképtelen lomhaszöcskeféle, amely endemikus (bennszülött) faj a Kárpát-medencében és a világon csak itt fordul elő. A hajdani sztyeppei életközösség egyik utolsó hírmondója, mintegy 10 ezer éve él a Pannon régióban.
 
Zöld színével tökéletesen beleolvad környezetébe. Lágyszárú, kétszikű növények zöld részeivel táplálkozik. A mozgásban izmos ugrólábai segítik. Szárnyai csökevényesek, ezért röpképtelen. A hímek a nászidőszakban szárnyukkal adják ki jellegzetes, ciripelő hangjukat. Ha az esti órákban sétálva figyelmesen szemlélődünk, akár meg is pillanthatjuk a fűszálak tetején muzsikáló magyar tarszákat.
 
A nőstényeknek feltűnő, felfelé ívelő tojócsövük van, ezzel rakják le petéiket a földbe. A peték akár 3-5 évig is szunnyadhatnak a talajban, így ha a felszíni populáció valamilyen okból megsemmisül, akkor is lesznek utódok, biztosított a faj túlélése.
 
Magyar tarszákkal az Alföldön sokféle élőhelyen találkozhatunk. A Maros bökényi öblözetében egy felhagyott temetőben és a gát oldalán, néhány száz méteres hosszban különösen népes a populáció.
 
A fotókat készítette: Drahanovszki Gábor
 
 
 
   
 
2020.06.24.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design