magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Őszirózsa Természetismereti Vetélkedő 2020
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Dévaványa térségében már fészket foglalnak a kerecsenek
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterületén élő kerecsensólymok a közelmúltban megkezdték a revírfoglalást.
   
 
A többi sólyomféléhez hasonlóan a kerecsensólyom sem épít saját fészket, hanem más ragadozó madarak fészkét foglalja el, vagy az ember által kihelyezett mesterséges költőalkalmatosságokba rakja le tojásait. A Magyarországon fészkelő kerecsenpárok 90 százaléka ezeket a szoliter fákra, vagy villanyoszlopokra kihelyezett tálcákat részesíti előnyben.
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Dévaványai-Ecsegi puszták részterülete abban a kivételes helyzetben van, hogy itt három kerecsenpár is hagyományos gallyfészekben költ. Közülük kettő parlagi sasok által elhagyott fészket foglalt el, a harmadik pedig egy egerészölyv fészkébe költözött be. Március közepén már megfigyelhető a kerecsensólymok párzása. A tojó átlagosan három tojást rak, melyekből 32 nap elteltével bújnak ki a fiókák.
 
A kerecsensólymokra jellemző, hogy az öreg madarak a telet is a revír közelében töltik, a fiatal, még nem ivarérett példányok viszont kóborolnak. Igen nagy távolságokra jutnak el keleti, nyugati, déli, de a magyarországi példányok akár északi irányba is. Az elmúlt 15 év során több fiatal madarat láttunk el GPS-nyomkövetővel, így kóborlásukról sok információt tudtunk gyűjteni.
 
Amikor a fiatal madarak ivarérettekké válnak, akkor befejezik a kóborlást, revírt foglalnak és párt választanak maguknak. Sajnos a kóborlás során a kerecsensólymok igen jelentős hányada, mintegy 80 százaléka elpusztul.
 
A kép illusztráció.
 
 
 
   
 
2020.03.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design