magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Ragyogó őszi napsütésben zajlott a kígyósi madarásztúra
 
Kellemes, napsütéses időben zajlott október 13-án a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Négy évszak madarásztúra-sorozatának őszi fordulója a kígyósi Nagyerdőn. A résztvevők többsége ezúttal Újkígyósról érkezett.
   
 
A kirándulás elsődleges célja az őszi időszakban nálunk tartózkodó madarak megfigyelése volt. A mintegy 8 kilométeres túra során először az erdőben, a Kígyósi-tanösvény nyomvonalán haladva lestük meg a bokrok között megbúvó madarakat. A vonuló énekesmadarak illetve a már telelésre összegyűlt fajok nyomában jó néhány ragadozó madár is megjelent, több zsákmányolás maradványait figyelhettük meg. Az erdei ösvényen karvallyal, az erdő legügyesebb vadászával futottunk össze, de pihenő egerészölyveket is megugrasztottunk.
 
A pusztába kiérve leheveredtünk a fűbe és pihentünk egy kicsit az őszi napsütésben. Utána a pusztán folytattuk utunkat, letérve a tanösvényről. A kezdetben még mozdulatlannak tűnő mezőn itt is, ott is madárcsapatokra bukkantunk, többségében réti pityerekre és mezei pacsirtákra. Találkoztunk pusztai ragadozó madarakkal is: még nálunk vannak a vörös vércsék és viszonylag nagy számban láttunk egerészölyveket, melyek ebben az időszakban általában jócskán felszaporodnak a térségben.
 
A fotót Boldog Gusztáv készítette.
 
 
 
 
 
   
 
2019.10.18.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design