magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Jöjjenek velünk Maros-parti, őszi sétára!
 
Október 19-én, szombaton, a Táj Nemzetközi Napja alkalmából Maros-parti kirándulást szervez a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság. A túra során reményeink szerint megfigyelhetjük a telelésre készülő nyelesszemű legyeket is.
   
 
A találkozó helyszíne a makói híd melletti Autós Csárda (GPS-koordináták: É 46º12’23.5” K 20º27’20.58”), ahová délután 14.00 órára várjuk az érdeklődőket. Innen indulunk együtt egy kellemes, folyóparti sétára. Túránk során gyönyörködhetünk az őszi színekben pompázó ártéri erdőkben. Már szépen sárgulnak a kőrisek, s a füzek és a szürke nyarak fehéres-ezüstös színű levélfonákjai meg-megcsillannak a szélben.
 
A folyó vízszintje most kifejezetten alacsony (rekord közeli), helyenként homokpadok tarkítják. A lassan folyó vízben szépen tükröződnek a színes lombkoronák. Az ártéri erdőkben pintyfélék, cinkék, szajkók mozognak, s jönnek-mennek a vadászó egerészölyvek is.
 
Ha szép, napsütéses idő lesz, akkor a makói híd pillérein jó eséllyel megfigyelhetjük a telelésre készülő, ezrével gyülekező nyelesszemű legyeket. Ezeket az apró, a muslincánál alig nagyobb testméretű rovarokat 1997-ben fedezték fel a Maros folyó partszegélyein. Szemeik a test tengelyére merőleges szemnyélen helyezkednek el, innen kapták a nevüket is. A telet a Maros agyagos partfalába vájt apró üregekben vészelik át, előtte azonban (október végén, november elején) szívesen sütkéreznek az őszi napsütésben a makói híd felmelegedett pillérein. Teleszkóp segítségével egészen közelről tanulmányozhatjuk ezt a különleges légyfajt.
 
 
 
 
   
 
2019.10.16.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design