magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Több mint 18 ezer madarat számoltunk a Kis-Sárréten
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a korábbi évekhez hasonlóan idén is bekapcsolódott az Európai Madármegfigyelő Napok programjába. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Békés megyei csoportjával közösen szerveztünk madárszámlálással egybekötött túrát a KMNPI Kis-Sárrét részterületén.
   
 
Jöttek vendégek Gyuláról, Körösladányból és Püspökhatvaniból is. Reggel 9.00-kor gépkocsival indultunk a Begécsi-halastavakhoz, majd a túra további részét gyalog tettük meg. A lecsapolt halastavaknál hosszasan időztünk, mivel itt nagyon változatos madárvilágra bukkantunk. A lecsapolás után visszamaradt iszapban elsősorban parti és gázlómadarak táplálkoztak, melyeket egészen közelről figyelhettünk meg. Láttunk többek között bíbiceket, kis és nagy pólingokat, nagy godákat, füstös cankókat, havasi partfutókat és parti liléket is.

A túra során 67 madárfajt figyeltünk meg, jó eredménynek mondható. A különböző fajokból összesen 18 530 példányt számoltunk. A leggyakoribb madárfajnak a tőkés réce (7860 példány), a dankasirály (3290 példány) és a seregély (1500 példány) bizonyult. A ritkább madarak közül egy bütykös ásólúd is felbukkant.

Utunk során végigkísértek bennünket a levegőben köröző rétisasok, s nagyon szép látványt nyújtottak a táplálkozó területekről a halastavakra behúzó kisebb-nagyobb nyári lúd csapatok.

A 26. Európai Madármegfigyelő Napok keretében 35 országban számolták a madarakat. Magyarország a verseny mindhárom kategóriájában dobogós helyen végzett.  A rendezvényhelyszínek számában a 2. helyen (140 helyszín), a résztvevők számában szintén második helyen (3128 résztvevő), a megfigyelt madarak számában pedig a 3. helyen végeztünk (325 039 példányt számoltunk az országban).

A fotót Tóth Imre készítette.

 

 

 

 

   
 
2019.10.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design