magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Kibontották élénksárga szirmaikat a vetővirágok
 
Október elején a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen kibontották sárga szirmaikat a vetővirágok.
   
 
Ez az amarilliszfélékhez tartozó, kikericsre hasonlító, kistermetű, védett növény hazánkban a Dunántúli-középhegység sztyepprétjei mellett a Dél-Tiszántúl löszgyepein, a Körös-Maros Nemzeti Parkban is előfordul. A „kikericsvirágú Sárika” néven is ismert növény a nyár végi, ősz eleji esőzések után, augusztus és október között nyílik.

Október elején a védett Csorvási-löszgyepen közel 300 virágzó egyedre bukkantunk. A vetővirág a nevét is az őszi gabonavetéssel egybeeső virágzási idejéről kapta. Tavasszal nem virágzik, március-áprilisban csak lapos, felcsavarodó levelei bújnak elő, melyek akár 18 centiméteresre is megnőhetnek. Földalatti szára is ekkor nyúlik meg, amely a toktermést a talaj fölé emeli. Termésének fehér függelékét előszeretettel fogyasztják a hangyák, amelyek így a magok terjesztésében is részt vesznek.

Virágai mindössze 4, legfeljebb 10 centimétert érnek el. Egy-egy példány nagyon rövid ideig virágzik, de mivel csoportosan fordul elő, így a szakaszos virágzás miatt több hónapon át is gyönyörködhetünk a sárga szirmokban. Nem minden évben virágzik, s virágzásának ideje elsősorban attól függ, mikor van elegendő mennyiségű csapadék. Akár több évig is lappanghat a föld alatt, várva a számára kedvező időjárásra. Érdekessége, hogy kedvezőtlen körülmények esetén a föld alatt, virágzás nélkül is képes megtermékenyülni.

A vetővirágot az élőhelyek megszűnése, a gyepek záródása veszélyezteti. A Körös-Maros Nemzeti Parkban jelentős állománya él, a legnagyobb példányszámban a Csanádi pusztákon fordul elő.

A fotókat Verseczki Nikoletta készítette.

 

 

 

 

 

 

 

   
 
2019.10.15.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design