magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Visszajövünk!
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Megérkeztek a Dél-Alföldön telelő ragadozó madarak első példányai
 
Október elején megérkeztek a Körös-Maros Nemzeti Park tájaira a telelő ragadozó madarak első példányai, melyek a tőlünk északabbra fekvő országokból jöttek, ahol már jóval hűvösebb van és a táplálék is kevesebb.
   
 
Elsőként a kékes rétihéják bukkantak fel a Dél-Alföldön. Ugyanebben az időpontban viszont elköszöntek és délebbre vonultak a nálunk fészkelő hamvas rétihéják. A két faj általában minden évben egyszerre kezdi meg vándorútját, mintha váltanák egymást. A telelő kékes rétihéják száma a Körös-Maros Nemzeti Park területén rendszerint nem éri el a százat, mivel ezek a ragadozó madarak 2-3 négyzetkilométeres revírt tartanak fenn maguknak. Általában legeltetett pusztai területeken, gyepeken tartózkodnak, ahol találnak pockot, kisebb rágcsálókat, madarakat.

Valamivel később, október közepén, végén jelennek meg az első gatyás ölyvek. Könnyen felismerhetőek, mivel nagytestű ölyvekről van szó és a fehér faroktollaik végén húzódó fekete sáv (ún. szalag) még messziről is  jól észlelhető.

A kis sólymok első példányai is most érkeznek a skandináv területekről. Ezekre a kistestű, (vércse méretű) sólyomfélékre jellemző, hogy magányosan mozognak, s nagyon őrzik a saját telelőterületüket.

Jellemző, hogy több, nálunk is költő ragadozó madárfaj állománya telente jelentősen felszaporodik. Ilyen például a rétisas és a parlagi sas, melynek északi állományai rendszerint a Kárpát-medencében telelnek. Vándorsólymok is megjelennek a dél-alföldi tájakon. A békéscsabai evangélikus templom tetejére például már nyolc éve minden télen visszajár egy tojó vándorsólyom.

A fotót Czifrák Gábor készítette.

Kis sólyom (öreg hím)

Falco Columbarius

 

 

   
 
2019.10.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design