magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
   
 
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
Hasznos linkek

   

        

                       

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

NATURA 2000 fenntartási tervek
 
Őszi, kígyósi madarásztúrára várjuk a természetbarátokat!
 
Október 13-án, vasárnap rendezi meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a „Négy évszak” madarász-túrasorozat őszi fordulóját. A helyszín ezúttal is a Kígyósi-tanösvény, ahol az erdőt-mezőt járva megfigyelhetjük a térségünkön átvonuló madárfajokat.
   
 
A találkozó helyszíne a szabadkígyósi sportpálya parkolója (GPS koordináta: É 46°35’57” K 21°05’01”), időpontja reggel 9.00 óra. Mivel már javában zajlik az őszi madárvonulás, így nem csak a nálunk költő, hanem az északabbról érkező, vonuló madarakat is górcső alá vesszük. Fültanúi lehetünk annak, ahogyan az erdei énekesmadarak a tavasziasra emlékeztető őszi időjárástól megtévesztve ugyanúgy dalra fakadnak, mint március-áprilisban.
 
Ezekben a napokban már füzikék hangjától zajos az erdő, amiből arra következtethetünk, hogy viszonylag nagy tömegben áramolnak át régiónkon. Nemcsak a nálunk fészkelő csilpcsalpfüzikék, hanem az átvonuló sisegő és fitiszfüzikék is dalra fakadnak. Az már a tél közeledtét jelzi, hogy a füzikék a telelésre készülő cinegecsapatokkal vegyülnek. Túránk során megpillanthatunk népes széncinegékből és kék cinegékből, továbbá őszapókból álló csapatokat. Az utóbbi napokban a nálunk telelő madarak közül is sokan megérkeztek, így várhatóan csízek és nagy őrgébicsek is elénk kerülnek majd.

A ragadozó madarak tábora szintén népes: szép számmal nálunk vannak még a vörös vércsék, gyülekeznek az egerészölyvek, s találkozhatunk vonuló barna és kékes rétihéjákkal. A napokban fakó rétihéjákat is megfigyeltünk.

Mostani túránk annyiban tér el a megszokottól, hogy ezúttal a kirándulás második felét már a pusztán gyalogolva töltjük, az erdei madármegfigyelést egy nyílt terepen történő szemlélődés követi. A pusztán pacsirtákkal, pityerekkel és más madárfajokkal is találkozhatunk.

Kérjük, hogy az időjárásnak megfelelő ruházatot és lábbelit, valamint enni-innivalót hozzanak magukkal. A túra várhatóan 13.00 óra körül ér véget, a részvételi díj 500. Ft. További információk és bejelentkezés Boldog Gusztáv László természetvédelmi őrkerület-vezetőnél (+36 30 475 1777).

 
A fotót Boldog Gusztáv  készítette.
 
   
 
2019.10.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design