magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Interreg Román-Magyar pályázat
 
Keressen minket a Facebookon!
             
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

   

                               

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 

          
 

 


   

   

Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Védjegyes termelőink: Pusztaszéli finomságok Elek Andráséktól
 
A székkutasi Elek András tehéntejből készített termékei 2018-ban kapták meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet. A családi gazdaságban készült tejföl, túró és a különféle sajtok egyre népszerűbbek a fogyasztók körében.
   
 
Elek András 1996-ban először csak egyedül kezdett gazdálkodni. Az ezredfordulón azonban felesége, lánya és veje is bekapcsolódott az immár családi gazdaság mindennapjaiba. Székkutas Pusztaszéli határrészén található tanyájukon saját maguk állítják elő a finom tejtermékeket. „Pusztaszéli finomságok” márkanevű, védjegyes termékeik skálája igen széles: három hagymás sajt, köményes sajt, natúr sajt, parenyica jellegű sajt, nyers tej, joghurt, tejföl és túró.
 
Gazdaságuk alapját a 140 egyedből álló szarvasmarha-állomány adja (60 tehén és szaporulata). Az állatok számára szükséges szénát a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságtól bérelt, védett területekről, valamint Natura 2000-es területekről gyűjtik be, ezért is kaphatták meg a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.
 
- Naponta átlagosan 400 liter tejet fejünk le, attól függően, hogy éppen mennyi a fejős tehenek száma. Van egy mozgóboltunk, azzal járjuk a környező településeket, piacokat. A tej egy részét feldolgozás nélkül értékesítjük, másikból tejfölt, túrót, natúr és különböző ízesítésű sajtokat készítünk. Prémium termékünk, a parenyica sajt különösen kedvelt a vásárlók körében – nyilatkozta Elek András. Hozzátette: tapasztalatai szerint a Nemzeti Parki Termék Védjeggyel rendelkező árukat egyre több fogyasztó ismeri és keresi.
 
 
   
 
2019.02.11.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design