magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Ezreket vonzott a Túzokfesztivál
 
Óriási érdeklődés mellett zajlott szombaton a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett III. Túzokfesztivál. A dévaványai Sterbetz István Túzokvédelmi Látogatóközpontban egész nap izgalmas programok és finom ételek várták a vendégeket.
   
 
A korán kelők már a hajnali órákban szakvezetéses túzoklesre indulhattak. Aki erről lemaradt, később ellátogathatott a Túzokvédelmi Állomásra, ahol Igazgatóságunk munkatársa részletesen bemutatta a mentett tojások keltetésének és a fiókák nevelésének folyamatát egészen a visszavadításig (repatriáció).
 
A látogatóközpont udvarán felállított színpadon 10.00 órától folyamatosan zajlottak a különböző kulturális programok. A megnyitó ünnepségen először Valánszki Róbert, Dévaványa polgármestere köszöntötte a III. Túzokfesztivál vendégeit. Mint mondta, Dévaványa büszke arra, hogy itt található az ország egyik legnagyobb túzokpopulációja, éppen ezért hamarosan a városközpontban is felállítanak egy túzokszobrot. Dr. Tirják László, a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a Dévaványai-Ecsegi pusztákon rendkívül sok a látnivaló, gazdag a madárvilág. A határt járva fácánok, tőkés récék, szalakóták, egerészölyvek, cigánycsukok, örvös galambok, erdei pintyek és más madárfajok kerülhetnek szemünk elé. Itt legalább ötször annyi madárfaj egyedeivel találkozhatunk, mintha például a Hargitán egy lucfenyvesben sétálnánk.
 
Kicsik és nagyok számára egyaránt érdekesnek bizonyult az „Állati Jó Bemutató”, melynek keretében testközelből is megismerhettük a Sufni névre hallgató kisegeret (akiről kiderült, hogy már filmben is szerepelt), Gumit, a döbbenetesen hajlékony görényt, de megbarátkozhattunk egy nyesttel és egy patkánnyal is. Gazdájuk, a bemutatót tartó Tóth Gábor úgy fogalmazott: ezek a kis szőrmés állatok az alkalmazkodás igazi mesterei, a természettől távol, a városokban is megélnek (aminek persze az emberek nem mindig örülnek).
 
Sokan részt vettek a botanikai túrán, melynek keretében a környék növényvilágáról szerezhettek beható ismereteket. A látogatóközpont melletti karámokban magyar szürkemarhákat, bivalyokat, az ólakban mangalicákat, nyulakat kaphattak lencsevégre. Ezúttal sem maradt éhesen senki: a bográcsokban 300 kilogramm szürkemarha-húsból főtt a finom pörkölt, a dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesületének tagjai pedig egész nap sütötték a házi szilvalekvárral töltött kifliket és a cirokszárra tekert, diós kürtőskalácsokat. Az ízletes falatok után jólesett egy habos túzoksör, amelyhez az alapanyagot, azaz a sörárpát a Körös-Maros Nemzeti Park védett területein, (természetesen vegyszermentesen) termesztjük.
 
A nap folyamán számos érdekes tevékenységbe kapcsolódhattak be a vendégek. Volt csikós-, solymász-, íjászbemutató, kézműves foglalkozások, népi játszótér és természetismereti foglalkoztató. Az Alföldvíz Zrt. egész nap bemutatót tartott, a múzeum mellett felállított jurtában pedig a népi pásztorélet rejtelmeibe nyerhettünk betekintést.
 
Nagy örömünkre szolgál, hogy a dévaványai Túzokfesztivál évről-évre egyre népszerűbb. Jövőre is várjuk Önöket az immár IV. Túzokfesztiválra!
 
   
 
2018.05.14.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design