magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Ismét füleskuvik bukkant fel a kastélyparkban
 
Többéves szünet után ismét felbukkant egy füleskuvik a Körös-Maros Nemzeti Park Kígyósi-puszta részterületén, pontosabban a szabadkígyósi Wenckheim-kastély parkjában.
   
 
A füleskuvik a hazánkban költő bagolyfajok legkisebb termetű képviselője, alig nagyobb egy feketerigónál. Vonuló madár, a telet az afrikai szavannákon tölti. Április végén, május elején érkezik vissza hozzánk. Az országban mindenütt előfordul, de csak kis számban. Mivel rendkívül rejtőzködő, éjszakai életmódú madár, ezért nehéz rábukkanni, állományáról pontos adatok nincsenek.
 
A Körös-Maros Nemzeti Parkban néhány költőpárról tudunk, Biharugrán például az utóbbi években alkalmi fészkelő. Szabadkígyóson, a Wenckheim-kastély parkjában először 2011-ben, majd a következő két évben is regisztráltunk füleskuvik-költést. Több éves szünet után, idén április 29-én éjjel a kastélyparkban ismét felbukkant egy füleskuvik. Magát a madarat nem láttuk, de a hím jellegzetes, füttyögő hangja alapján biztosan be tudtuk azonosítani.
 
A füleskuvik nem épít saját fészket, hanem más madarakét foglalja el. Rendszerint parkok, gyümölcsösök öreg fáiban telepszik meg. Szívesen költ harkályodúban, de több alkalommal előfordult, hogy a szalakóták számára kihelyezett mesterséges költőládában bukkantunk rá.
 
   
 
2018.05.10.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design