magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
A Lófogó-érnél barangoltunk
 
Csaknem húszan vettek részt a Körös-Maros Nemzeti Parkban április 28-ra meghirdetett madarász- és botanikai túrán. A kirándulás során a kardoskúti Fehér-tó környékén, a Lófogó-érnél barangoltunk.
   
 
A mintegy hat kilométeres túra során néztünk szikes tavakat, szikes mocsarakat, zöldellő gyepeket. A szikes tavak közül a Lófogó-ér és a Kis-Bogárzó növény- és állatvilágával ismerkedtünk meg. Legalább ötven különböző madárfajjal találkoztunk. Többségük most van a költési időszakban, de láttunk már fiókáikat vezető bíbiceket is. Nagy godák, piroslábú cankók, sárga billegetők, mezei pacsirták egyaránt szép számban felbukkantak.
 
A növényvilág is sok szépséget tartogatott számunkra. Kibontotta már virágait a csattogó eper, a farkas kutyatej, a bürökgémorr és a villás boglárka. Az apró nefelejcs, a felemás zsázsa és a macskahere is virágzáshoz közeli állapotban volt már.
 
Mivel túránk a Kardoskút-Sóstói Állattartó Telep közelében zajlott, így alkalmunk nyílt egészen közelről megfigyelni a juhnyájakat (rackákat és cigájákat) és a borjaikkal együtt legelésző szürke marha tehéngulyát. Nagy látványosságnak bizonyult a bikagulya is. A legeltetés kapcsán szó esett arról, milyen fontos szerepet töltenek be a régi magyar háziállatok a védett területek természetvédelmi kezelésében. A rövidre legelt füvek kitűnő élőhelyet jelentenek a nagy kócsagok és vörösgémek számára – ezt a gyakorlatban is megfigyelhettük.
 
A fotókat Kotymán László készítette.
 
 
   
 
2018.05.09.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design