magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Bíbicfiókák a Maros-ártérben
 
A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a napokban bíbicfiókákat fedeztek fel a Maros-ártérben. Ezen a helyen korábban sohasem költöttek bíbicek.
   
 
A bíbic az egyik legkorábban érkező költöző madarunk, népes csapatai általában már februárban megjelennek. A nyílt területek, vizes élőhelyek madara, jellemző költőhelyei a szikes puszták és más vizenyős területek. Kedveli azokat a helyeket, ahol a mikrodomborzat változatossága miatt vannak szárazabb és nedvesebb részek, itt a szőrmés ragadozóktól védettebb kis szigetek alacsony növényzetében rakja le tojásait.
 
A márciusban lehullott sok csapadéknak köszönhetően idén olyan területeken is költenek bíbicek, ahol korábban ez nem fordult elő. Ilyen hely például a Maros-ártér, ahol éppen a napokban láttunk egy fiókáit vezető bíbicpárt. Még abban az időszakban telepedtek meg, amikor a gyepen voltak vízfoltok. Időközben a víz eltűnt (elpárolgott, illetve beitta a talaj),de a bíbicpár sikeresen kiköltötte fiókáit. A megfigyelés alkalmával a szülők mellett csupán két fiókát láttunk, de valószínűleg még két terepszínű apróság lapulhatott valahol a közelben, a bíbicek ugyanis mindig négy tojást raknak.
 
A fotókat Lovászi Péter készítette.
 
 
 
   
 
2018.05.05.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design