magyar english
Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark nyitva tartása
 
Túzok Vándorkupa - Pályázati felhívás
 
Széchenyi 2020 - KEHOP, GINOP pályázatok
 
Keressen minket a Facebookon!
             
Interreg Román-Magyar pályázat
 
MEGVÁSÁROLHATÓ!
  
Védett természeti területek

Kultúrtörténeti értékek
Hasznos linkek

  

 

 

 

 

 

 

 

                           

 

 

  

"A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában" LIFE+

 

 


   

        
 

 


   

 

 

 
Nemzeti Parki Termék Védjegy
 
 
NATURA 2000 fenntartási tervek
 
KVLKÁP
Cserebökénybe visszatértek az első szalakóták és kék vércsék
 
A Körös-Maros Nemzeti Park cserebökényi részterületére visszatértek telelőhelyeikről a kék vércsék és szalakóták első csapatai. Igazgatóságunk mindkét faj költési sikerét kihelyezett költőládákkal, odúkkal segíti.
   
 
A szalakóták és a kék vércsék szeptember-októberben hagyják el Európát, hogy a dél-afrikai szavannákra vonuljanak telelni. Április közepén, május elején több hullámban térnek vissza költőhelyeikre.
 
A kék vércsék a sólyomfélékre jellemzően nem építenek saját otthont, hanem a varjúfélék üres fészkeit foglalják el. Részükre nagyméretű,nyitottabb, odúkat, vércse költőládákat helyeztek ki a korábbi években a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai. Az elmúlt évben a területen költő 101 párból 84 költött mesterséges fészekben. Bízunk benne, hogy 2018-ban is kedvezően alakulnak a költések. Az első visszatérő kék vércsék nyomban foglalni kezdték a költőláda-telepekeket.
 
A szalakóták odúkban költenek, így részükre 6 cm röpnyílású, „D” típusú odúkat helyeztünk ki. A szokásos éves odúkarbantartásokat, a kijavított, pótolt odúk kihelyezését az első szalakóták érkezésével egyidőben fejeztük be. 2017-ben a Cserebökényi-puszták madárvédelmi területen költő 124 pár szalakótából 114 pár költött mesterséges, "D" típusú odúban. Idén 200 darab mesterséges odú várja vissza a szalakótákat.
 
   
 
2018.05.04.
©2005 A KvVM
Természetvédelmi Hivatala
neosoft&design